top of page
Screen Shot 2019-06-14 at 23.00.14.png

Aldus

Het Parool | 10 mei 2019

Dit weekend begint de Nationale Vogelweek. Vogelaar Elias den Otter (31) ziet steeds meer hipsters vogelen in het wild.

Is vogelen bezig met een comeback?

“Absoluut. Bij een vogelaar denk je toch al snel aan mensen van middelbare leeftijd. Ik organiseer cursussen ‘Vogelen voor Beginners’ en het loopt storm met jonge, hippe Amsterdammers. Als je de foto’s van zo’n cursusdag bekijkt, lijkt het net een festival.”

Dat moet groter.

“Ik denk dan ook aan het oprichten van een vogelbeweging voor jonge mensen.”

Wat is zo mooi aan vogelen?

“Nederland is een paradijs voor ­vogels. De voorheen zo saaie, aan­geharkte Hollandse parkjes zijn ­safariparken geworden, waar je bijzondere en zeldzame vogeltjes kunt tegenkomen. Het is bijna belachelijk om naar de andere kant van de wereld te vliegen, terwijl er hier zoveel moois rondfladdert. Je stapt de deur uit en de gele kwikstaarten vliegen je om de oren.”

Welk gekwetter kunnen we in ­Amsterdam verwachten?

“Luister deze week extra goed. Wie weet ontdek je een puttertje.

Dat is een mooi vogeltje, dat op de ­onverwachtste momenten opduikt. Hij lijkt een beetje op de mus, maar dan met een rode kop en gele vleugeltjes en hij kwettert heel hoog en schel. Het is een van de mooiste ­vogeltjes ter wereld, als je het mij vraagt.”

Wat is jouw lokroep?

“Ik heb ooit een keer een lokroep ­gedaan, maar dat doe ik nooit meer. Ik werd direct aangevallen door een goudhaantje, het allerkleinste, schattigste vogeltje dat er bestaat. Hij vloog récht op me af; ik moest wel twee keer bukken, anders was hij zo met zijn snavel in mijn voorhoofd blijven staan.”

bottom of page