Alice
Boothby
freelance journalist
& tekstschrijver
Hawaiï on a budget
Adembenemende zonsondergangen, witte stranden,woeste golven en dito surfers: Hawaï is de gedroomde vakantiebestemming. Maar aan dat paradijs hangt een prijskaartje, ténzij je het slim aanpakt…
‘Je gaat wáár naartoe? Grapje, zeker.’ Dat was ongeveer de standaardreactie toen ik vertelde dat ik met mijn vriend een retourtje Honolulu had geboekt.
Want Hawaï, dat is toch een vakantiebestemming voor rijke toeristen die hun eerste huwelijksnacht nog eens dunnetjes willen overdoen in een door palmen omzoomd hotel aan Waikiki Beach? Maar een goedkope vliegdeal maakte dit onbereikbare paradijs realiteit voor ons.
Hawaï is zo mooi dat het al decennia lang hordes toeristen trekt – en dan vooral Amerikanen. Niet zo gek, want je vliegt er vanuit Los Angeles in nog geen zes uur heen. Vanuit Nederland moet je wat langer blijven zitten: zo’n negentien uur. Dat maakt deze bestemming eerder een ver-van-mijn-bedshow dan een serieuze optie. Maar in tijden waarin gestunt wordt met vliegdeals, is Hawaï zo ondenkbaar nog niet. Wie slim is, houdt de bekende vliegdealsites in de gaten en stelt alerts in. Voor nog geen 450 euro heb je tegenwoordig al een retourtje Honolulu in the pocket. En hoewel het leven op de eilanden niet bepaald goedkoop is, is een retourtje paradijs zelfs on a budget mogelijk. VIVA legt je uit hoe.
Kies je seizoen slim
Niets geen regenseizoen. In Hawaï schijnt het hele jaar de zon. Hou wel rekening met het hoog- en laagseizoen. Japanse en Amerikaanse toeristen trekken van december tot april maar wat graag naar de eilandengroep om aan de kou te ontsnappen. De prijzen schieten dan ook omhoog: hotelovernachtingen gaan voor het driedubbele over de kop. Plan daarom je reis in de periode mei tot november. Enig nadeel: je mist dan net het walvisseizoen (december tot april).
Vliegend eilandhoppen
De negen Hawaïaanse eilanden behoren tot de meest geïsoleerde eilandengroepen ter wereld. Wie ernaartoe vliegt, wil logischerwijs meer zien dan één eiland.
De meeste vakantiegangers trekken naar Oahu, een van de grootste eilanden en dichtbevolkt. Het is bekend om hoofdstad Honolulu, met zijn beroemde Waikiki Beach, waar honderden torenhoge hotels en malls tegenaan geplakt zijn. Maar ook om Pearl Harbour en de North Shore: de ruige noordkust waar surfers als Jack Johnson de dienst uitmaken. Oahu is een veelzijdig eiland, met het drukke stadsleven in en rond Honolulu en de natuurlijke schoonheid daaromheen. Je deelt het eiland alleen wel met busladingen toeristen.
Vlieg daarom verder. Eilanden als Maui, Big Island en Kauai mag je eigenlijk niet overslaan. Elk eiland heeft een totaal eigen karakter: Big Island heeft een inktzwart maanlandschap, afgewisseld met tropische oerwouden, en Kauai wordt niet voor niets liefkozend ‘the garden island’ genoemd. Het is er zó weelderig groen dat je het bijna niet kunt geloven. Eilandhoppen doe je trouwens niet per boot, maar per vliegtuig. Kies voor een van de drie luchtvaartmaatschappijen en boek al je vluchten in één keer, voor extra korting. Wie vroeg boekt, betaalt voor een enkeltje nog geen vijftig euro per vlucht van maximaal een uur.
BUdgetproof rijden
Waar Oahu nog best een aardig bussysteem heeft (Thebus, twee euro voor een rit), ben je op de rest van de eilanden aangewezen op een eigen auto. Die huur je via de app Discount Hawaii Car Rental of Turo. Reken voor een huurauto ongeveer honderd euro per week en sluit – om kosten te besparen – vooraf al een huurautoverzekering af. Sta je aan de desk van een verhuurbedrijf, zeg dan braaf nee tegen alle upgrades die je krijgt aangeboden. Nee, je wilt geen grote rode glanzende Jeep met open dak. Echt niet. Met die iets minder glimmende gezinsauto kom je ook prima de vulkaan op. En die is nog stukken zuiniger ook.
Foodtruckfeest
Bijna negentig procent van het eten op Hawaï is geïmporteerd en dat voel je in je portemonnee. Het eten komt net als jij van ver. Zo leg je in een supermarkt makkelijk negen dollar neer voor een komkommer, een zakje rucola of een half brood. Datzelfde gaat op voor restaurants: lekker tafelen slaat al snel een gat in je budget, tenzij je wat eet bij een van de vele Amerikaanse fastfoodketens. Failliet ga je dus ook niet, maar de lekkerste én budgetvriendelijkste gerechten vind je op straat.
Op de farmers markets bijvoorbeeld, waar je voor een prikkie jezelf tegoed doet aan het lekkerste bananenbrood, vers tropisch fruit en salades. Of geniet van traditionele Hawaïaanse gerechten als spam musubi, een snack die bestaat uit een plak spam (varkensvlees) met een blok rijst, zoals de nigiris uit de Japanse keuken. Ook typisch Hawaïaans: plate lunches, zoals de traditionele loco moco:een berg rijst met daarop een hamburger en een gebakken ei, en dat alles overgoten met jus.
Iets gezonder? Ga voor poké! Het inmiddels beroemde exportproduct uit Hawaï (rauwe tonijn met rijst) bestel je gewoon in de supermarkt of, als je in de buurt bent, bij Da Poke Shack (Big Island) of Kahuku Superette (Oahu). Vaak kun je kiezen uit wel tien verschillende marinades. Voor een flinke bak poké betaal je nog geen vijf euro. Perfect om mee te nemen als je gaat picknicken. Last, but certainly not least: op elk strand, en op zowat elke hoek van de straat, vind je foodtrucks. De gratis app Yelp (in Amerika een stuk relevanter dan in Nederland), gidst je met het grootste gemak door het enorme aanbod. Voor nog geen tien euro heb je een volwaardige avondmaaltijd of flinke lunch. Mocht je in de buurt zijn, sla deze foodtrucks dan sowieso niet over: Big Wave Shrimp (Oahu), The Elephant Shack (Oahu), Porky’s (Kauai), El Rey del Mar (Kauai), Teddy’s Bigger Burgers (Maui), Ono Tacos (Maui).
Van Kingkongexcursie tot DIY-hike
Of je nu wilt ziplinen door de jungle, met dolfijnen of roggen wilt zwemmen of een snorkeltour wilt maken: je moet diep in de buidel tasten. Een ‘uitje’ kost al snel 150 euro en voor een helikoptertocht betaal je zo’n 250 euro per persoon.
Kies bewust voor een tour die écht iets toevoegt aan je reis. Een aanrader is de boottour langs de machtige Na Pali Coast in Kauai. Terwijl de dolfijnen met je boot mee zwemmen, check jij een van de ruigste kusten ter wereld, waar klassiekers als Jurassic Park en King Kong zijn opgenomen (honderd euro per persoon, inclusief buffetdiner).
De budgetvriendelijke optie van een prijzige tour: neem een goed stel wandelschoenen, waterschoenen en je eigen snorkelset mee. Daarmee spaar je niet alleen huurkosten uit, maar het geeft je ook de mogelijkheid om overal waar het jou mooi lijkt even te hiken, zwemmen of snorkelen. Op de eilanden zijn honderden trails te bewandelen, de een nog mooier en moeilijker dan de ander. Een prima hike voor beginners is Diamond Head (met spectaculair uitzicht op downtown Honolulu). Andere mooie hikes op Oahu: de Lanikai Pillbox Hike en de machtige Olomana Three Peaks Trail. Al is die laatste voor de meer ervaren hiker die er niet vies van is om sommige stukken met touw te trotseren. De op internet gehypte Haiku Stairs Hike is gevaarlijk en inmiddels verboden. Wie de trappen toch beklimt, riskeert een hoge boete.
Slim slapen
Wat accommodatie betreft, kun je het zo gek maken als je zelf wilt. En zelfs met een budget van zestig euro per nacht voor twee personen is het mogelijk. Hoe? Door hotels te mijden (zeker op het relatief dure Oahu) en te kiezen voor Airbnb, B&B’s en kamperen. Big Island is relatief het goedkoopst: voor een junglehut in de buurt van Pahoa (via Airbnb) ben je voor twee personen nog geen twintig euro kwijt. Ook een optie: vanaf zeventig euro per dag een camperbusje huren. Vrij kamperen is niet toegestaan, maar sommige nationale parken bieden eenvoudige campings aan. Iets luxer? Voor Instagram-waardig glamping moet je bij Camp Olowalu op Maui zijn. Je eigen tent mét bed aan het strand, een openluchtdouche en vrij uitzicht op de vulkaan. Wat wil je nog meer?
Aloha! Shop de parels van Hawaï
Je kunt er niet omheen: Honolulu is een heus shopwalhalla. Aan Kalakaua Avenue vind je tientallen malls en dus honderden winkels: van H&M, Urban Outfitters en Anthropology tot aan Victoria’s Secret en Louis Vuitton. Goed om te weten: kleding en schoenen zijn in Amerika goedkoper dan in Nederland, en dus ook op Oahu. Buiten Honolulu om kom je de grote merken nauwe-lijks tegen, behalve warenhuis Macy’s en supermarktketen Walmart. Die vind je namelijk op elk eiland. Fan van originele conceptstores? Dan zit je op het hippe Kauai goed. Daar vind je veel leuke boetiekjes, maar in dorpen als Kapa’a ook juicebars en yogastudio’s. Dé plekken om de parels van Hawaï te scoren.
Tori Richard
Hier koop je de échte Hawaï-shirts. Het kost wat (tachtig euro), maar ze zijn beeldschoon. Je scoort ze in een van de winkels op Oahu, Kauai, Maui en Big Island. De budgetoptie: check tweedehandswinkels en farmers markets voor Tori Richard-shirts en andere ‘echte’ Made in Hawaï-shirts. Je komt ze regelmatig tegen voor nog geen vijftien euro. TORIRICHARD.COM
Kiko
Naar deze fijne conceptstore in hartje Kapa’a (Kauai) ga je voor kleding, accessoires, boeken en andere hebbedingen. Veel van de producten komen uit Hawaï zelf, zoals de beeldschone gouden en zilveren kettinkjes. KIKOKAUAI.COM
Mahina
Fijne Hawaïaanse boetiekwinkelketen op Maui, Oahu, Big Island en Kauai. Van strandjurk of nieuwe bikini tot leuke (betaalbare) kettinkjes. Slagen doe je hier áltijd. SHOPMAHINA.COM