top of page
Screen-Shot-2018-08-24-at-17.18.59.png

Pools winkelen in Noord

Het Parool | 21 augustus 2018

Niet naar het buitenland? Deze exotische supermarkten zorgen voor het ultieme vakantiegevoel, ín Amsterdam. 
Deel 2: Costa Supermarket Polski sklep, de Poolse super aan de Meeuwenlaan in Noord.

Wie over de Meeuwenlaan fietst kan eigenlijk niet om de Poolse supermarkt heen. Het witte hoekpand met 'Poolse Costa supermarkt welkom' in grote rode letters aan de gevel genageld, is een nogal opvallende verschijning tussen de woonhuizen. 

De Poolse supermarkt bestaat al zo'n vijf jaar en is niet alleen een geliefde winkel in de buurt, maar ook voor de stad en omstreken. Het is een van de weinige Poolse supermarkten in Amsterdam. 

Een Poolssprekende Irakees
Ja, de eigenaar is op vakantie, maar medewerker Huner ('Ik ben alleen niet Pools, maar kom uit Noord-Irak'), wil best meer over de winkel vertellen. Polen zijn volgens hem verknocht aan de producten uit hun thuisland. Het is dan ook een komen en gaan van vaste Poolse klanten die hij bij de naam kent. "Maar ook genoeg Nederlanders, Bulgaren, Russen, Roemenen en Marokkanen weten onze winkel te vinden."

Volgers Huner is het Poolse brood ('een soort zuurdesem') niet aan te slepen, net als de taarten die vers uit Polen worden geleverd. Andere hardlopers zijn de worsten, de ingevroren pierogi, chocoladesnoepjes en het zuur. "Maar veel mensen komen ook speciaal voor onze roomkaas," valt zijn collega Joanna hem bij. "Die verkopen we in emmers, superhandig om cheesecakes mee te maken."

Of het nu Coca-Cola, Lays chips of appels zijn: alle producten komen uit Polen. Achter de toonbank verkopen Huner en Joanna ook een uitgebreid assortiment Poolse geneesmiddelen: van zwangersschapstest tot neusspray. Met daarnaast een bijna net zo grote verzameling sigaretten. 

Pierogi in alle smaken
De typisch Poolse pierogi (een Poolse variant van dumplings) is zo'n product dat je, mocht je een keer wat nieuws willen proberen, absoluut moet meenemen, aldus vaste klant Olga. "Je kookt de pierogi tot ze naar boven komen drijven en dan kook je ze nog iets langer. Heerlijk met een gebakken uitje en gesmolten boter." 

De pierogi worden verkocht met een vulling van aardappel, gehakt, kaviaar, kaas of zuurkool. Maar je kunt in de winkel ook een zoete variant kopen. Met bessen bijvoorbeeld, of aardbeien.

Niet zo gek, want volgens Olga zijn Polen echte zoetekauwen. Dat zie terug in het grote taarten- en toetjesassortiment, maar ook aan de hoeveelheid koekjes, snoepjes en chocolade: bijna drie rijen vol.

Je mag volgens Olga de winkel dan ook niet verlaten zonder even gegraaid te hebben in de potten chocoladesnoepjes. Per stuk verpakt in kleurige aluminiumpapiertjes, verkrijgbaar in tientallen smaken, variërend van een mierzoete blauwe bessen-yoghurt substantie tot een chocolade bonbon met glibberige tiramisuvulling. 

En om nog even een misverstand uit de weg te ruimen: ze verkopen bij de Poolse supermarkt géén wodka. Voor sterk heeft de winkel geen vergunning. Maar wél voor bier en wijn van Poolse makelij. 
 

bottom of page